Algemeen

Osteopathie is er voor iedereen.

Osteopathie is een manuele gezondheidstherapie die het lichaam als één geheel bekijkt. In een goed functionerend lichaam werken alle verschillende lichaamsstructuren perfect op elkaar in en ondersteunen elkaar. Onze gewrichten, spieren, bloedvaten, zenuwen en organen vormen door hun onderlinge samenwerking de kracht van ons lichaam.

Osteopathie spitst zich toe op de wisselwerking tussen al deze structuren om zo het lichaam fit en gezond te houden, te versterken en het evenwicht te herstellen. Met behulp van kennis en inzichten over de samenwerkende structuren van ons lichaam, wordt er gezocht naar de oorzaak van de klacht. Op die manier streeft een osteopaat naar het optimaliseren van het lichaam.

Osteopathie bevordert de doorbloeding, stimuleert de beweeglijkheid en verbetert het lichamelijk functioneren door middel van zachte rek, gerichte mobilisaties, stretching, ontspanning, milde manipulaties en specifieke technieken voor spieren, gewrichten en organen. Op die manier heeft het lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen. Alle technieken zijn aangepast aan de behoefte van jou als patiënt, jouw leeftijd en de aard van jouw problematiek.

Een osteopathische behandeling kan deel uitmaken van een multidisciplinaire aanpak. Het is complementair aan de klassieke geneeskunde en andere therapieën en gebeurt in overleg met de doorverwijzers.

Reeds meerdere wetenschappelijke studies uit het verleden bevestigen de waarde van osteopathie als manuele geneeswijze. Osteopathie heeft een bewezen effectiviteit voor lage rug- en nekklachten. Het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE)  heeft osteopathie overigens opgenomen in haar nieuwe richtlijnen voor het behandelen van rugpijn (2017).

Preventief

Uw lichaam is zo opgebouwd dat het zichzelf constant probeert gezond te houden. Wanneer een deeltje van uw lichaam minder goed functioneert of minder mobiel is, dan heeft dat mogelijks ook gevolgen voor de rest van uw lichaam. Osteopathie verbetert de compensatiemogelijkheden van uw lichaam. Een vroegtijdige behandeling van kleine bewegingsbeperkingen kan allerlei problemen voorkomen.

Osteopathy is a system of medicine that emphasizes the theory that the body can make its own remedies, given normal structural relationships, environmental conditions, and nutrition. It differs from allopathy primarily in its greater attention to body mechanics and manipulative methods in diagnosis and therapy.

- World Health Organization (WHO)